MINIBROWAR

Piwa produkowane w Browarze De Brasil

W Browar De Brasil wytwarzamy piwo według Prawa Czystości z 1516 roku. Mówi ono, że do produkcji używa się wyłącznie naturalnych surowców czyli: wody, słodu, chmielu, drożdży. Podczas produkcji piwa gotowanie brzeczki z chmielem przebiega w miedzianych zbiornikach w kotłach warzelnych, a następnie schłodzona brzeczka trafia do zbiorników fermentacyjnych, gdzie dodajemy drożdże. Po fermentacji młode piwo trafia do zbiorników leżakowych, w których nabiera smaku i aromatu nasycając się naturalnym dwutlenkiem węgla. Nasze piwa są niepasteryzowane i niefiltrowane. Nie używamy do produkcji piwa żadnych stabilizatorów czy konserwantów, dzięki czemu uzyskujemy naturalny, delikatny smak i aromat.

 

Ogólnie wyróżniamy dwa rodzaje piwa: piwa wyprodukowane przy użyciu drożdży dolnej fermentacji i piwa wyprodukowane przy użyciu górnej fermentacji.

 

Fermentacja dolna: 

Drożdże w fermentacji dolnej przystosowane są do niższych temperatur (5–13 C), a pod koniec procesu opadają na dno fermentora. Brzeczka zarówno fermentuje, jak i leżakuje w niskich temperaturach, co powoduje dłuższe dojrzewanie piwa, większą trwałość, jak również większe, niż w piwach górnej fermentacji, wydzielanie się dwutlenku węgla.

 

Fermentacja górna: 

Podczas górnej fermentacji drożdże fermentują w temperaturach wyższych (15–22 C), a podczas burzliwej fazy fermentacji zbierają się na powierzchni brzeczki tworząc kożuch i jednocześnie nadając piwu aromat kwiatowo-bananowo-goździkowy.

 

Piwa produkowane w browarze De Brasil:

„Piwo o ekstrakcie 12,5°Plato (Pils)”
“Pils” jest piwem jasnym, dolnej fermentacji o zawartości alkoholu około 5,2%. Charakteryzuje się złotą barwą, ziołowym aromatem i mocną, ale zrównoważoną goryczką chmielowej z delikatnie wyczuwalną słodową nutą.

„Piwo o ekstrakcie 12,5°Plato (Pszeniczne)”
 „Pszeniczne” jest piwem górnej fermentacji o zawartości alkoholu około 5,2%. Do produkcji tego piwa specjalnie dobrano mieszankę słodów jęczmiennego i pszenicznego, by uzyskać parametry charakterystyczne dla piwa „weizen”. Ma złocisty kolor, mętny z powodu zawiesiny drożdży. W piwie wyczujemy wyraźny zapach bananowy, drożdżowy i bardzo lekko goździkowy. Jest to piwo orzeźwiające o delikatnie kwaskowatym smaku z bardzo lekką goryczka, szczególnie polecane w sezonie letnim.

 

Schemat produkcji piwa w browarze restauracyjnym „Brasil” 

Produkcja piwa składa się z następujących kroków:
1. Rozdrabnianie słodu (śrutowanie)
2. Zacieranie
3. Filtracja zacieru
4. Gotowanie brzeczki
5. Chłodzenie
6. Fermentacja
7. Leżakowanie
8. Rozlew piwa

Browar De Brasil
Marszałkowska 78/80 lok. A
00-517 Warszawa

Poniedziałek - Czwartek: 10:00 - 24:00
Piątek - Sobota: 10:00 - 01:00
Niedziela: 11:00 - 24:00